мастен черен дроб

Учени разработват ново лечение за напредналите фази на мастен черен дроб. Изглежда, че освен ефективна, терапията е и съвместима с медикаменти за затлъстяване и диабет. Напредналата фаза на неалкохолна мастна чернодробна болест (неалкохолен стеатохепатит) засяга от 2 до 5% от населението на САЩ. Характеризира се с натрупване на излишни мазнини в черния дроб, което води до хронично възпаление и увреждане на жизненоважния орган. Заболяването е сред водещите причини, които налагат чернодробна трансплантация. Рискът от неалкохолен стеатохепатит е по-голям при хора с генетична предразположеност, затлъстяване, диабет, висок холестерол и триглицериди, и метаболитен синдром. В началните фази спазването на балансирана диета и практикуването на физическа активност повлияват неалкохолната мастна чернодробна болест и дори могат да обърнат прогресията й. Но в напреднал етап са необходими медикаменти за лечение на неалкохолен стеатохепатит. Ето върху какво работят учените.

Напреднала фаза на мастен черен дроб – нещо обнадеждаващо

Според някои изследователи определен клас лекарства – глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) рецепторни агонисти, като семаглутид, могат да помогнат за овладяването на неалкохолен стеатохепатит. Към момента този клас медикаменти се използват за лечение на затлъстяване и диабет, два рискови фактора за неалкохолен мастен черен дроб.

Малко проучване на биотехнологична компания предполага, че тези лекарства може да не са в състояние да лекуват напредналите фази на мастен черен дроб сами по себе си. Но те изглежда помагат, ако се комбинират с ефруксифермин (EFX) – ново средство за лечение на неалкохолен стеатохепатит в процес на разработка.

Повече за новото лечение

Компанията, разработваща новото лекарство, провежда 12-седмичното проучване, което включва 31 пациенти с диабет тип 2 и чернодробно увреждане, дължащо се на неалкохолен стеатохепатит. Всички участници в проучването вече са приемали GLP-1 медикамент за лечение на диабет или затлъстяване. По време на проучването 21 от тях са започнали да приемат и ефруксифермин. Останалите 10 участници приемали плацебо. В края на изследването участниците, приемали ефруксифермин, са имали средно 65% по-малко чернодробни мазнини, отколкото в началото. При 88% от тях мазнините в черния дроб са били в норма в края на експеримента. В плацебо групата средното намаление на чернодробните мазнини е 10%. Едва при 10% от тях чернодробните мазнини са били в норма след 12-те седмици на изследването.

Необходими са по-мащабни проучвания в бъдеще, които да докажат ползите от ефруксифермин за лечение на неалкохолен стеатохепатит в комбинация с GLP-1 рецепторни агонисти или самостоятелно.

Природен хепатопротектор, на който могат да разчитат пациентите у нас

Предстои да видим дали новото лечение ще е приложимо и ефективно при хора с неалкохолен стеатохепатит. А докато това се случи, пациентите с чернодробно заболяване у нас могат да допълнят своето лечение с Хептен / Hepten®.

Продуктът е достъпен, натурален, ефективен и безопасен. Създаден специално с грижа за черния дроб, той ускорява регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцитите).

Тайната на мощния хепатопротектор се крие във формулата му. Всяка капсула осигурява на организма стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Силимаринът, на свой ред, е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин). Той стимулира специфичен ензим (РНК полимераза I) в ядрата на хепатоцитите и така води до увеличаване на рибозомалния синтез на белтъчини и регенеративните възможности на черния дроб.

Продуктът се предлага в аптеките. За максимално удобство може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: