неалкохолен мастен черен дроб

Хормонът на растежа помага при неалкохолен мастен черен дроб, като намалява чернодробните мазнини и възпалението. Това става ясно от ново проучване, представено по време на годишната среща на Американското сдружение по ендокринология (AACE).

„Понастоящем няма одобрено лечение за неалкохолна чернодробна стеатоза от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). И така на този етап загубата на излишно тегло си остава единственото ефективно решение на проблема. Разбирането на механизма, по който растежният хормон влияе върху чернодробните мазнини и възпалението при неалкохолна мастна чернодробна болест, е изключително важно. Това би могло да доведе до разработването на нови лечения. Коментарът е на главната авторка на проучването Лора Дихтел от Обществената болница в Масачузетс и медицинско училище в Харвард.

Неалкохолен мастен черен дроб и влиянието на растежния хормон

Учените неслучайно решават да изследват въздействието на хормона на растежа при пациенти с неалкохолна стеатоза. Известно им е, че прилагането на този хормон води до намаляване на телесните мазнини и възпалението. „При по-високо телесно тегло нивата на растежен хормон са по-ниски, а разпространението на неалкохолна стеатоза и неалкохолен стеатохепатит – по-голямо. Искахме да разберем дали растежният хормон при възрастни с наднормено тегло/затлъстяване и неалкохолен стеатохепатит ще подобри чернодробните мазнини, възпалението и фиброзата“, казва Дихтел.

Изследването е двойно сляпо и включва 41 души. В продължение на 6 месеца една част от участниците са на растежен хормон, а друга – на плацебо. В края на изследвания период учените провеждат ядрено-магнитен резонанс. Резултатите показват, че чернодробното възпаление и фиброзата са намалели при хората на растежен хормон.

Данните сочат още, че чернодробната функция и маркерите за възпалителни процеси в организма на тези хора също се подобряват.

Учените са възхитени от резултата

„Резултатите са вълнуващи! Те ни показват, че по-високото ниво на растежен хормон в организма може да подобри състоянието на черния дроб при неалкохолна стеатоза. С тяхна помощ все повече се доближаваме до разбирането за въздействието на собствените ни хормони върху това обратимо състояние“, казват учените.

Изпитаното решение при неалкохолен мастен черен дроб у нас

Български специалисти по чернодробно здраве препоръчват Хептен® / Hepten при неалкохолна мастна чернодробна болест. Активната съставка на продукта е силимарин (екстракт от семена на Бял трън). Това вещество се отличава със способността да повишава производството на глутатион от черния дроб и червата. Глутатионът на свой ред се използва за детоксикация на чернодробните клетки (хепатоцити).

Освен че пречиства черния дроб, приемът на продукта ускорява регенерацията на хепатоцитите и допринася за извеждането на чернодробните токсини.

Иновативната технологична форма Solucaps (течни капсули) позволява цялостно и бързо усвояване на силимарина от организма. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца над 1 година. Може да бъде закупен без рецепта в аптеките или да се поръчва от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: