черен дроб и ковид

От началото на пандемията излизат все нови и нови изследвания по темата черен дроб и ковид. В следващите редове ще представим две от последните открития на университета „Комплутенсе“ в Мадрид (UCM).

Първото изследване по темата черен дроб и ковид сочи, че чернодробната фиброза е свързна с по-тежка прогноза за ковид пациентите

Наличието на чернодробна фиброза (хронично увреждане на чернодробната тъкан) е предпоставка за:

  • по-тежко протичане на ковид-19
  • по-високи серумни нива на възпалителни маркери
  • необходимост от механична вентилация на белите дробове
  • остра бъбречна недостатъчност
  • по-висока смъртност

Това показва проучването на университета „Комплутенсе“ в Мадрид. То е проведено в сътрудничество с националния институт по медицински науки и хранене „Салвадор Субиран“ в град Мексико. Резултатите са публикувани в сп. Digestive and Liver Disease.

Според изследователите наличието на предшестващо чернодробно увреждане може да се използа като прогностичен фактор за развитието на ковид инфекцията.

„Данните от изследването дават основание да смятаме, че хората с чернодробни увреждания трябва да са с приоритет при ваксинирането срещу коронавирус“. Това казва д-р Франсиско Хавиер Куберо, изследовател към Катедрата по имунология, офталмология и оториноларингология в университет „Комплутенсе“.

Второто изследване по темата черен дроб и ковид предполага, че наблюдаванато чернодробно увреждане при коронавирус не е пряка последица от заболяването

Във второто проучване изследователите изключват хипотезата, че увреждането на черния дроб при ковид пациенти е резултат от заразата с коронавирус.

„Подобно повишаване на чернодробните показатели в кръвта се наблюдава и при други респираторни инфекции като грипа. Всъщност това не е нищо повече от съпътстващо усложнение, свързано с имунни взаимодействия в черния дроб“, смята д-р Куберо.

Учените стигат до това предположение след анализ на чернодробния профил на повече от 6000 ковид пациенти. Всички те са постъпили за лечение в Университетска болница 12 de Octubre в Мадрид. Резултатите са публикувани в Journal of Clinical Medicine.

„Това е едно от първите проучвания в Испания, което хвърля светлина върху възможността за усложнения с черния дроб при ковид. Смятам, че данните трябва да се вземат предвид, тъй като са от значение при избора на подходящо лечение“. Така смята д-р Юлия Невзорова, ръководител на групата по Чернодробна физиопатология към университет „Комплутенсе“.

Цялостна грижа и комфорт за черния дроб по времe на пандемия от ковид-19

Необходимостта от защита на черния дроб се повишава в условия на повишена заболеваемост от COVID-19. С оглед на това специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват приема на високачественият хепаторпотектор Хептен / Hepten®®. Този природен продукт благоприятства здравето и подпомага работата на черния дроб по естествен начин. Силата му се дължи на активната съставка силимарин. Тя е извлечена от семена на лековитото растение Бял трън (Silybum marianum), известно с благотворното си действие за черния дроб.

Силимаринът в продукта:

  • подпомага възстановяването и оптимизира работата на увредените чернодробни клетки (хепатоцити)
  • повишава детоксикиращата и антиоксидантна защита на черния дроб
  • оказва положителен ефект върху храносмилането и бъбречните клетки

Освен че е ефективен, продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Наличен е в аптечната мрежа и в сайта www.momo.bg, където винаги има атрактивни промоции.

borola
Сподели: