сърбеж по тялото

Сърбеж по тялото може да се появи поради редица причини. В повечето случаи сърбежът е придружен от обриви или зачервявания. В определени ситуации обаче няма подобни оплаквания, но въпреки това сърбежът по тялото е факт. Тогава засегнатите би следвало да заподозрят евентуално заболяване на черния си дроб като причина за смущаващата проява.

Сърбеж по тялото е един от основните симптоми на проблеми с черния дроб или жлъчката

Причината за тази връзка все още не е напълно разяснена. Счита се, че кожните оплаквания се дължат на запушване на жлъчните пътища и депониране на жлъчни соли в кожата или натрупване на токсични продукти в тялото вследствие на влошената функционалност на черния дроб.

Черният дроб секретира редица ензими, включително и жлъчен сок, които подпомагат разгражането и усвояването на хранителните вещества и неутрализирането на опасни отпадни продукти. Жлъчката се произвежда в този най-голям телесен орган и се съхранява в жлъчния мехур. Чрез общия жлъчен канал се транспортира до тънкото черво, където участва в разграждането на мазнините от храната. Всяко влошаване на чернодробните функции или запушване на жлъчните канали, възпрепятстващо оттичането на жлъчния сок блокира нормалното протичане на метаболитните процеси в организма. Това е сред основните причини за поява на сърбеж по тялото като симптом на чернодробно или жлъчно заболяване.

Основни заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, предизвикващи сърбежи по тялото

Няколко са състоянията, които се проявяват с подобен смущаващ симптом:

Холелитиаза

Заболяването е известно и като жлъчно-каменна болест. Това е най-често срещаното заболяване на жлъчната система. Появява се при образуване на камъни в жлъчния мехур, които могат да мигрират и да запушат жлъчните пътища.

Хепатит, цироза, стеатоза

Влошено оттичане на жлъчния сок и поява на кожни сърбежи може да се дължи и на развитие на някое типично чернодробно заболяване като хепатит, цироза или стеатоза. Подобни опасни медицински състояния зачестяват проявите си в последните години и засягат все по-млади хора.

Доказан изход за възстановяване нормалната дейност на черния дроб и жлъчката и преодоляване на сърбежите по тялото<бh2>

Черният ни дроб има уникалната способност да регенерира, т.е. да се възстановява сам. От друга страна обаче срещу чернодробните заболявания трябва да се предприемат своевременни мерки, за да се избегнат животозастрашаващи последствия. Затова на хората, страдащи от сърбежи по тялото се препоръчва лекарска консултация за установяване състоянието на черния дроб.
За възстановяване на неговата нормална функционалност специалистите препоръчват прием на хепатопротективния продукт Хептен / Hepten®. Той осигурява комфорт на черния дроб и ускорява неговата регенерация. Хептен / Hepten® е напълно безвреден и с доказано позитивен ефект върху чернодробните функции.

borola
Сподели: