увеличен черен дроб

Хепатомегалия е термин, с който се означава увеличен черен дроб. В повечето случаи това е показател, показващ, че е налице чернодробно заболяване. Основният метод за установяване на увеличен черен дроб е чрез опипването му с ръка ниско в зоната на дясното подребрие.

При увеличаване размерите на черния дроб се наблюдава разрастване на нефункционална съединителна (фиброзна) тъкан за сметка на паренхима – естествената чернодробна тъкан, изграден от функционални чернодробни клетки (хепатоцити). Никой не е предпазен от подобно заболяване в условията на съвременния начин на живот. Проблеми с черния дроб се диагностицират дори и при деца. Ето кои са основните причини за увеличаване размерите на този орган у малчуганите:

Вирусен хепатит

Вирусният хепатит, или възпалението на черния дроб, е сред основните причини за нарастване размерите на органа и при възрастни, и при деца. Няколко типа вируси могат да причинят хепатит и съответно се разглеждат отделни хепатитни заболявания – тип А, B, C, D и Е. При децата най-често се развива остра форма на хепатит А. Наблюдава се възпален и увеличен черен дроб и симптоми като жълтеница, гадене, умора и силна отпадналост, треска. След отминаване на острата фаза органът възстановява нормалните си размери. Въпреки, че при деца по-рядко се наблюдава хронифициране на заболяването задължително трябва да се предприемат превантивни мерки за поддържане на черния дроб.

Метаболитни нарушения

При деца увеличен черен дроб може да е резултат от метаболитни нарушения. Това са група състояния, при които организмът не може да произведе определен ензим или ензимна група, което води до невъзможност за правилно преработване на хранителните вещества. Основният потърпевш от натрупването в тялото на такива непълно разградени продукти е именно черният дроб. Той е главното депо за съхранение на захари, аминокиселини и други хранителни компоненти, които се използват при нужда. Редом с вирусните хепатити това е друга основна причина за поява на увеличен черен дроб при децата.

Сърдечно-съдови проблеми

Причина за развитие на хепатомегалия при деца може да са и някои сърдечни или съдови проблеми. Черният дроб е богато кръвоснабден орган и през него преминават големи кръвоносни съдове, носещи кръвта, преминала през стомашно-чревния тракт. Ако сърцето не изпомпва правилно кръвта, или ако чернодробните съдове са увредени и кръвта се застоява продължително в тях, това също може да доведе до увеличаване размера на черния дроб.

Кое е средството, което може да осигури необходимия комфорт за черния дроб?

Възпаленият и увеличен черен дроб не е в състояние да функционира пълноценно. Необходимо е да се възстанови функционирането на чернодробните клетки – хепатоцитите. Продуктът, който може изключително благоприятно да повлияе регенерацията им е Хептен. Благодарение на активната си съставка силимарин, Хептен стимулира белтъчния синтез в хепатоцитите и ускорява възстановяването на черния дроб. Продуктът е подходящ за прием от деца, тъй като няма регистрирани никакви опасни странични ефекти.

borola
Сподели: