фиброзен черен дроб

Дори и умереният прием на алкохол може да доведе до фиброзен черен дроб и неалкохолен стеатохепатит (НАСХ). Това показва изследване на учени от Медицинския факултет на Бостънския университет в САЩ. Установено е, че средната седмична консумация на алкохол при умерените любители на чашката е свързана с клинично значим риск от чернодробни проблеми. Резултатите са публикувани в сп. Clinical Gastroenterology and Hepatology (CGH).

Фиброза на черен дроб и умерен прием на алкохол – повече за изследванията по темата

Обикновено злоупотребата с алкохол стои в основата на редица заболявания на черния дроб. Проучванията, които изследват дали има вероятност умереният алкохолен прием да доведе до чернодробни проблеми, често са противоречиви. Като това се отнася както за проведените сред общата популация, така и сред страдащите от мастно чернодробно заболяване, и сред хората в риск.

Има доказателства, че начинът на пиене е от съществено значение за последствията върху чернодробното здраве. Те обаче са спорни в някои аспекти. Изследванията се фокусират най-често върху средния дневен или седмичен прием на алкохол. Фактори като честота на пиене и дневно количество прием алкохол се пренебрегват.

„Резултатите от проведеното от нас проучване идват да покажат, че алкохолът трябва да се сведе до минимум. Силно препоръчително е американците да се придържат към диетичните указания на здравното министерство в САЩ“. Коментарът е на д-р Мишел Лонг, която е доцент по медицина и главен автор на изследването.

Накратко за самото проучване

Изследването включва над 2600 участници, които отговарят на въпроси, касаещи приема на алкохол. За целите на проучването на доброволците е направена ултразвукова еластография. Това е образна техника, полезна за извършване на неинвазивна оценка на чернодробна фиброза (особено при пациенти с дифузни чернодробни заболявания).

Резултатите са категорични – умереният прием на алкохол крие риск от чернодробна фиброза и неалкохолен стеатохепатит. Най-важният фактор, който определя риска от тези два чернодробни проблема, е редовното пиене.

Диагнозата фиброзен черен дроб не е присъда!

Специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват Хептен / Hepten® като надеждно средство в борбата с чернодробната фиброза. Това е мощен хепатопротектор с изцяло природен състав. Активното вещество е силимарин. То е извлечено от висококачествен стандартизиран екстракт от семена на билката за черен дроб Бял трън (Silybum marianum).

Редовният прием допринася за естествената регенерация на чернодробните клетки (хепатоцити) и осигурява пълен чернодробен комфорт.

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Успешно допълва лечението на стеатоза, хепатит и цироза – водещи причини за патологична фиброза на черния дроб. Може да бъде закупен без рецепта от аптеките. Предлага се и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: