за здрав черен дроб

Балансираната диета е водеща за здрав черен дроб, а помагайки му да функционира ефективно се предотвратяват и редица заболявания. Поддържането му в изправност е от решаващо значение за цялостното благосъстояние на човек. Той е жизненоважен орган, отговорен за детоксикацията на тялото, производството на жлъчка за храносмилане и съхраняването на основни хранителни вещества. Затова включването на разнообразни храни, подходящи за целта са ключът за здрав черен дроб.

Листни зеленчуци за здрав черен дроб

Листни зеленчуци като спанак, зеле и рукола са фантастични за здравето на черния дроб. Те са с високо съдържание на хлорофил, който помага за пречистването на черния дроб чрез неутрализиране на тежки метали, химикали и пестициди. Направени проучвания показват, че редовната им консумация може да намали риска от мастно чернодробно заболяване, което ако не се лекува може да доведе до тежки усложнения. Листните зеленчуци също така съдържат мощни антиоксиданти, които предпазват чернодробните клетки от увреждане. Включете ги в диетата си, като ги добавите към салати, смутита или във вид на соте. Високото им съдържание на фибри също поддържа храносмилането, което е тясно свързано с функцията на черния дроб. Листните зеленчуци са богати на витамини А, С и К, действието на които е насочено към намаляване възпалението и подпомагане процесите на възстановяване на клетките.

Мазни риби за здрав черен дроб

Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини са отлични източници на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето на черния дроб. Омега-3 помагат за намаляване на възпалението и натрупването на мазнини във важния орган, като насърчават цялостната му функция. Тези здравословни мазнини също подобряват инсулиновата резистентност намалявайки риска от мастно чернодробно заболяване при хора с метаболитен синдром.

Включете мазна риба в диетата си поне два пъти седмично, за да се възползвате от ползите за здрав черен дроб. Противовъзпалителните свойства на омега-3 са от решаващо значение за предотвратяване на неалкохолна стеатоза и хепатит.

Ядки и семена за здрав черен дроб

Ядките и семената, включително бадеми, орехи и ленено семе, са пълни с хранителни вещества, които поддържат здравето на черния дроб. Те са с високо съдържание на здравословни мазнини, фибри и антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в черния дроб. По-специално орехите са богати на глутатион и омега-3 мастни киселини, като и двете подпомагат детоксикацията на черния дроб.

Похапването на шепа ядки или добавянето на семена към смутита, кисело мляко или салати може да осигури на черния ви дроб основни хранителни вещества. Витамин Е, съдържащ се в ядките, също действа като мощен антиоксидант, предпазвайки го от увреждане, причинено от свободните радикали.

Проучване, публикувано в Journal of Gastroenterology and Hepatology, установява, че редовната консумация на ядки е свързана с по-нисък риск от аномалии на чернодробните ензими, а резултата е здрав черен дроб.

Плодове за здрав черен дроб

Плодове като боровинки, ягоди и малини са сред най-добрите храни за здравето на черния дроб поради високото им съдържание на антиоксиданти. Те са богати на полифеноли, които предпазват черния дроб от увреждане и подобряват цялостната му функция. Плодовете също съдържат фибри, които поддържат храносмилането и помагат за премахване на токсините от тялото.

Насладете се на горски плодове като здравословна закуска или ги добавете към зърнени закуски, смутита или десерти. Тяхната естествена сладост и богат хранителен профил ги правят идеален избор за поддържане на здрав черен дроб. Доказано е, че тези плодове намаляват риска от развити на чернодробна фиброза, състояние, което може да доведе до цироза, ако не се лекува.

Дар от природата за здрав черен дроб

Допълнителна мощ за здрав черен дроб е прием на хепатопротективно средство, което спомага за предпазване, прочистване и поддържане функциите на черния дроб. Хептен / Hepten® е природен дар, който се грижи за важния орган, като му осигурява оптимално количество силимарин – естествен висококачествен екстракт от билката Бял трън. Активната съставка е известна с това, че неутрализира увреждащото действие на свободните радикали и спомага за детоксикация на клетките на черния дроб. Приемано редовно, натуралното средство повлиява състава на жлъчката и жлъчния сок и подпомага доброто храносмилане, и обмяна на веществата. Подходящ е за продължителна употреба и се приема по 1 течна капсула 3 пъти дневно, след хранене.
Наличен е в аптечната мрежа в страната, а за по-голямо удобство може да го поръчате и онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: