болката при омазнен черен дроб

Болката при омазнен черен дроб обикновено е локализирана в коремната кухина, но някои пациентите се оплакват от дискомфорт в областта на гърба. Неалкохолната мастна стеатоза е разпространено заболяване, което се развива в резултат от прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб. Според статистиката около 25% от световното население страда от състоянието. Омазняването на черния дроб е по-разпространено сред жителите на западните страни поради нарастващите нива на затлъстяване и диабет.

Повече за болката в гърба при омазнен черен дроб

В повечето случаи чернодробното омазняване не протича с изявени симптоми. Болките в гърба, провокирани от неалкохолната стеатоза не са често срещано оплакване. Смущението може да се появи в по-напредналите етапи на болестта, когато възпалението и увреждането на черния дроб са достигнали необратима фаза (цироза). Цирозата предизвиква болки в гърба поради натрупване на течност в корема (асцит), което може да окаже натиск върху диафрагмата и нервите на гърба. Чернодробното заболяване в напреднал стадий причинява натрупване на токсини в кръвта, което може да доведе до мускулна слабост, скованост и болка. Освен това черният дроб се намира в горната дясна част на корема. Когато размерът му се увеличи, може да притисне диафрагмата и да причини дискомфорт в гърба и дясното рамо. Обикновено пациентите го описват като хронична тъпа болка в горната дясна част на гърба, точно под гръдния кош.

Кога да се консултираме с лекар?

Важно е да уточним, че болката в гърба може да има разнообразен произход – от неправилна стойка до контузия. Ако не сте диагностицирани с неалкохолна стеатоза, вероятността чернодробно заболяване да причинява болката в гърба е малка. Рисковите фактори за омазнен черен дроб включват генетична предразположеност, наднормено тегло, повишени триглицериди и холестерол, диабет тип 2. При наличие на тези предпоставки е особено важно да се правят ежегодни профилактични изследвания и прегледи за чернодробното здраве. Ако болката в гърба е придружена от характерните симптоми на напреднало чернодробно заболяване, е препоръчително да се консултирате с гастроентеролог, хепатолог. Оплакванията може да включват силна умора, загуба на апетит, слабост, жълтеница, гадене, подуване и отичане на краката, абдоминална болка, сърбеж.

Профилактика и овладяване на омазнен черен дроб

Задължителните препоръки при омазняване на черния дроб включват отказ от консумацията на алкохол, поддържане на здравословно тегло, придържане към балансирана диета и ежедневна физическа активност. В допълнение специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчат прием на Хептен / Hepten®. Това e изцяло природен продукт с благоприятен ефект при увреждания на черния дроб и жлъчката. Активната съставка е стандартизиран екстракт на Бял трън (Silybum marianum) 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Натуралното средство подпомага регенерацията и детоксикацията на чернодробните клетки (хепатоцити). Благодарение на високотехнологичната форма – Solucaps (течни капсули), силимаринът се усвоява цялостно и бързо от организма. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: