диета при омазнен черен дроб

При омазнен черен дроб е добре да се спазва диета с подходящи за целта храни. В последните години състоянието засяга все повече хора по света. Това е тревожна тенденция и въпреки, че причините могат да са разнообразни, един от най-ефективните начини за управление си остава консумирането на качествени храни. Затова и в следващите редове ще посочим кои са най-добрите при омазнен черен дроб.

Защо е толкова важно да се спазва диета при омазнен черен дроб?

Преди да се задълбочим в спецификата на качествена диета при омазнен черен дроб, е важно да разберете основите на това състояние и колко сериозно може да се окаже то. Омазняването на черния дроб или още наречено стеатоза се разделя на два основни типа, според причините за поява. Първият е алкохолна стеатоза, предизвикана от прекомерна консумация на алкохол, а другия е неалкохолна стеатоза, свързана със затлъстяване, инсулинова резистентност и метаболитен синдром. И в двата случая черният дроб се инфилтрира с мазнини, което нарушава способността му да функционира оптимално. Ако не се вземат мерки, мастното чернодробно заболяване може да прогресира до по-тежки състояния като чернодробна фиброза и цироза. Следователно приемането на щадяща за черния дроб диета е от първостепенно значение за управление и предотвратяване на прогресирането му.

Най-добрите храни за качествена диета при омазнен черен дроб

Една добре балансирана диета, пригодена специално за поддържане здравето на черния дроб, може значително да облекчи симптомите и да обърне посоката на развитие на чернодробното състояние. Основните цели са да се намали натрупването на мазнини в черния дроб, да се насърчи загубата на тегло (ако е необходимо), да се подобри инсулиновата чувствителност и да се овладее възпалението.

Средиземноморска диета при омазнен черен дроб

Според направени изследвания една от най-добрите диети при омазнен черен дроб е Средиземноморската. Този хранителен режим набляга на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и здравословни мазнини, намиращи се в зехтина и мазната риба. На последните се дължи овладяване на възпалението, благодарение на омега-3 мастните киселини, които се съдържат в тях.

Храни, богати на постни протеини

Добре е при омазнен черен дроб да бъдат включени в диетата източници на протеини като птиче месо, риба, тофу и бобови растения, като същевременно се минимизира приема на червени и преработени меса. Протеинът е жизненоважен за възстановяване на чернодробните клетки и поддържане на цялостното здраве на тъканите, но прекомерният прием на протеини от животински произход може да допринесе за възпаление на черния дроб и натрупване на мазнини.

Храни без добавени захари и рафинирани въглехидрати

Прекомерната консумация на добавени захари и рафинирани въглехидрати може да влоши омазняването на черния дроб чрез насърчаване на инсулинова резистентност и отлагане на мазнини в черния дроб. Затова от съществено значение е да изключите от диетата си сладките напитки, сладкиши, пакетирани храни и закуски. Вместо тях изберете сурови зеленчуци, плодове, пълнозърнести култури, които ще стабилизират нивата на кръвната захар и ще помогнат за преодоляване на състоянието.

Природен продукт в допълнение към пълноценната диета при омазнен черен дроб

Хептен / Hepten® е изцяло натурален хепатопротектор с доказан ефект при най-често срещаните чернодробни проблеми, включително чернодробна стеатоза. Продуктът е със силни антиоксидантни свойства и приемът му спомага за детоксикация на жизненоважния орган и ускорена регенерация на хепатоцитите (чернодробни клетки). Действието му се дължи на активната съставка силимарин, извлечена от билката Бял трън. Предлага се в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които допринасят за по-бързото и цялостно усвояване от организма. Високият му профил на безопасност гарантира безопасен прием за дълго време.

Потърсете в аптеките или купете сега онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: