чернодробни изследвания

Редовните профилактични чернодробни изследвания се правят лесно, безболезнено и може да спасят живота ви.

Чернодробни изследвания – защо?

На практика всеки човек е застрашен от широкия спектър заболявания на черния дроб. Това се дължи на нерационални хранителни навици, злоупотреба с алкохол или с лекарствени средства, залежаване и др. Всичко това са фактори, провокиращи възпаление на черния дроб и развитие на различни форми на хепатит и заболявания като увеличен или омазнен черен дроб и цироза.
Тези заболявания често протичат безсимптомно в ранните си етапи, когато овладяването им е най-лесно. Единственият начин да се установят проблемите с черния дроб в достатъчно ранен стадий е чрез провеждане на профилактични чернодробни изследвания.

За кои хора е най-важно да преглеждат редовно черния си дроб?

Както стана дума, проблемите с черния дроб може да засегнат всеки човек, независимо от пол или възраст. Все пак, най-желателно е редовни чернодробни изследвания да си правят хора, преболедували вирусен хепатит, страдащите от диабет и затлъстяване и тези, усещащи симптомите на чернодробно заболяване – често гадене, потъмняване на урината, изсветляване на изпражненията, лесна уморяемост и др.

Колко често трябва да се прави преглед на черния дроб?

След провеждане на чернодробни изследвания и установяване състоянието на органа, въпрос на лекарска преценка е през какъв интервал от време да се прави нов преглед. Стандартната практика включва провеждане на изследвания през период от 3, 6 или 12 месеца.
За съжаление се отчита, че много голям процент – около 50% – от хората, страдащи от хронични проблеми с черния дроб, нямат достъп или не проявяват личен интерес към профилактичните чернодробни изследвания.

Какво се случва при преглед на черния дроб?

Стандартната процедура при чернодробен преглед включва различни методи:

– кръвни изследвания за отчитане на чернодробни ензими

– палпация (опипване) за евентуално уголемяване на черния дроб

– рентгеново или ехографско изследване за визуализиране на органа и отчитане на размерите му и установяване на евентуално възпаление

Добрата новина е, че това са бързи, лесни и безболезнени процедури, с които се добива пълна представа за състоянието на черния дроб.

В допълнение, нашата препоръка за предпазване от проблеми с черния дроб

Възстановяването на черния дроб след прекарано заболяване, както и поддържането на нормалните му функции се благоприятства от приема на хепатопротективни средства като Хептен / Hepten®. Продуктът се усвоява бързо и цялостно от организма и повлиява отлично хронични и остри проблеми с черния дроб като стеатоза, вирусни инфекции (хепатит), интоксикации и др.

borola
Сподели: