черен дроб

Нашият черен дроб е орган с изключително много функции – детоксикация на организма, борба срещу инфекции, регулиране нивата на добър и лош холестерол, синтез и депониране на различни хормони, ензими, витамини и минерали и др.

За да се поддържа черният дроб в добро състояние е необходимо да се осъзнае огромната му роля за здравето на организма и да се обръща сериозно внимание на дейностите, които увреждат или подпомагат дейността на този важен орган. Полагайки достатъчно грижи за прочистване на черния дроб и знаейки какво е вредно и какво е полезно за него, всеки може успешно да се предпази от тежките чернодробни заболявания, както и от усложненията им, като сърдечни проблеми, затлъстяване и др.

Малко хора го осъзнават, но дори дребни и наглед несъществени дейности от нашето ежедневие оказват голямо влияние върху състоянието на черния ни дроб. Затова ще предложим няколко полезни съвета за това как да превърнем рутинните си навици в средства за избягване или за преодоляване на различните проблеми с черния дроб.

Внимавайте с лекарствата, които приемате

Никога не бива да се изкушавате да си назначавате сами лечение или да смесвате самопроизволно различни лекарства, дори такива, продавани без рецепта. Какъвто и да било прием на лекарства трябва да е предписан или поне съгласуван с лекар. Като естествена лаборатория за детоксикация на тялото, черният дроб е зает с прочистване на организма от всички токсични продукти, отделяни при разграждането на медикаментите. Смесването на лекарства и злоупотребите с тях са основна причина за заболяване на черния дроб и развитие на т.нар. лекарствен или токсичен хепатит.

Не допускайте рискови полови контакти

Вирусен хепатит е едно от най-разпространените и сериозни заболявания на черния дроб и се предава по полов път. Това е още една причина да разчитате само на безопасни сексуални контакти.

Не злоупотребявайте с алкохол

Ако има нещо, което всеки знае за черния си дроб, то е фактът, че големите количества алкохол са негов враг. След дори само чашка спиртна напитка черният ни дроб се заема с разграждането и неутрализирането му и прочистване на организма от токсичното му действие. Наред с вирусния хепатит и чернодробните заболявания, предизвикани от лекарства, често срещан проблем е и т.нар. алкохолен хепатит. Прекомерната употреба на алкохол често е причина за стеатоза, цироза и други заболявания на черния дроб.

Разчитайте на подходяща диета за черен дроб

Храненето и състоянието на черния дроб са неразривно свързани помежду си. Черният дроб има ключова роля в процеса на храносмилане. За поддържане на добро чернодробно здраве е наобходимо да се разчита на подходяща диета за черен дроб.

Приемайте качествени хепатопротектори

За профилактиране на проблемите с черния дроб или за успешно преодоляване на различните чернодробни заболявания се препоръчва прием на т.нар. хепатопротектори. Това са продукти, които подпомагат дейността и възстановяването на черния дроб. Водещ сред предлаганите у нас хепатопротектори е природният продукт Хептен / Hepten®, съдържащ силимарин, под формата на висококачествен екстракт от Бял трън. Приемът на Хептен е лесен и доказан начин за предпазване от проблеми с черния дроб.

 

borola
Сподели: