черен дроб спорт

Практикуването на спорт е отличен начин за поддържане здравето на нашия черен дроб. Какви са ползите от физическата активност за важния орган и какъв вид спорт е подходящо да се изпълнява? Ще узнаете, след като изчетете публикацията.

Ползи от практикуване на спорт за нашия черен дроб

Факт е, че при наднормено тегло и затлъстяване „страда” целият организъм. Натрупаните излишни килограми могат да доведат до развитие на инсулинова резистентност и неалкохолна стеатоза – омазняване на черния дроб. Мастните молекули, натрупващи се в хепатоцитите (чернодробните клетки) причиняват възпаление и увреждане на органа.

След като знаем връзката между затлъстяването и чернодробните увреждания, не е учудващо, че физическата активност има позитиви за здравето на органа. Редовното ѝ практикуване подпомага здравословното сваляне на излишни килограми и изгаряне на натрупани подкожни мазнини. Отслабването и поддържането на постигнатото тегло подобрява инсулиновата резистентност и подпомага правилните функции и здравето на черния дроб.

Видове физическа активност за здрав черен дроб

Отлични резултати проявява комбинацията от кардио упражнения и такива със съпротивление.

Аеробните физически упражнения се фокусират върху сърдечно-съдовата система и насищането на кръвта с кислород. Чрез изпълнението им се увеличава количеството кислород и се ускорява доставянето му до жизненоважни органи, включително черния дроб. Редовните кардио тренировки укрепват сърдечния мускул и му позволяват да изпомпва кръв с по-малко усилия. Кръвообращението се подобрява, а това спомага за снабдяване на черния дроб с кръв.

Силовите упражнения заздравяват мускулите и костите. Поддържането на опорно-двигателната система е изключително важно, тъй като чернодробните заболявания могат да повишат риска от остеопороза. Тренировките със съпротивление спомагат и за ефективно горене на мазнини и оказват благоприятно влияние върху метаболизма. Изграждането на чиста мускулна маса забавя мускулното разграждане в резултат на чернодробна болест.

При избор на подходяща активност винаги слушайте тялото си, особено ако страдате от чернодробно заболяване. Започнете с кратки тренировки с базови упражнения, изпълнявани 2-3 пъти седмично.

Още препоръки за поддържане здравето на черния дроб

Както вече научихте, черният дроб се повлиява от общото здравословно състояние. Удачно е да го поддържате със здравословна диета и редовна физическа дейност. За да постигнете целенасочено подпомагане на важния орган е препоръчително да приемате хепатопротектор от природен произход. Средство с отличен профил на ефективност и безопасност е Хептен / Hepten®®.

Продуктът проявява благоприятен ефект по отношение на здравето на черния дроб и жлъчката. Действа отлично, благодарение на активното вещество в състава си – силимарин, извлечен от билката Бял трън. Силимаринът подпомага прочистването на черния дроб и целия организъм, и съдейства за възстановяване на чернодробните клетки. Повлиява състава на жлъчката и има жлъчкогонен ефект.

Продуктът може да се приема като средство за поддържащо лечение при нарушени чернодробни функции. Намира се под формата на лесно усвоими течни капсули. Няма противопоказания дори при продължителен прием.

borola
Сподели: