Чернодробна болест – вижте кои храни повишават риска!

  1. чернодробна болест

Ново проучване установява, че определени храни повишават риска от неалкохолна мастна чернодробна болест. Става въпрос за редовната консумация на продукти, които се предлагат в менюто на ресторантите за бързо хранене или т.нар. „фаст фууд“. Заболяването се проявява със задържането на излишни мазнини в черния дроб и крие риск от трайно увреждане на жизненоважния орган. Любопитното проучване е публикувано на 10 януари в медицинското списание „Clinical Gastroenterology and Hepatology“. В статията споделяме повече за резултатите.

Повече за методите на проучването

Новото проучване е проведено сред хора със затлъстяване или диабет, които си набавят 20% или повече от дневните калории от продукти, предлагани в ресторанти за бързо хранене. Установено е, че тези участници имат силно повишени нива на мазнини в черния дроб в сравнение с хората, които консумират по-малко или изобщо не консумират бърза храна. За целите на експеримента като „бърза храна“ се определят продуктите, предлагани в будки и ресторанти за бързо хранене, като пица, хот-дог и др. Оказва се, че 52% от анкетираните участници посочват, че до известна степен консумират бърза храна. От тях 29% приемат една пета или повече от дневните си калории от продукти, предлагани в заведенията за бързо хранене. При тази група изследователския екип наблюдава повишаване на нивата на мазнини в черния дроб.

Здравият черен дроб има малко количество мазнини – приблизително 5 до 10%. Когато мастната тъкан достигне над 10% от общото тегло на жизненоважния орган, говорим за прекомерна мастна инфилтрация и омазнен черен дроб (стеатоза).

Проучването също така показа, че дори умерената консумация на бърза храна (едно хранене на ден) може да навреди на черния дроб. Когато органът е подложен на стрес, както е при неалкохолна мастна чернодробна болест, това повишава риска от цироза.

Ползи от експеримента

Неалкохолната мастна чернодробна болест е разпространено заболяване, което засяга около 25% от населението на Съединените Щати. Към момента редица изследвания доказват, че консумацията на бързи храни увеличава сърдечно-съдовите рискови фактори, но съществуват ограничени доказателства за влиянието върху черния дроб. Това информационно наблюдателно проучване допринася за подчертаването и количественото определяне на отрицателните ефекти, които бързите храни има върху развитието на чернодробното заболяване, особено при хора със затлъстяване и диабет. Учените обръщат внимание на факта, че омазняването на черния дроб не идва само от консумацията на алкохол. Голямо влияние оказва храната, която, ако е некачествена, може да доведе до всички негативни странични ефекти, които лекарите наблюдават при прекаляващите с алкохол.

Природен продукт за превенция и овладяване на неалкохолна мастна чернодробна болест

Експертите у нас препоръчват към здравословното хранене пациентите да добавят прием на Хептен / Hepten® за профилактика и справяне с неалкохолната мастна чернодробна болест. Благодарение на високото количество силимарин (стандартизиран екстракт от Бял трън [Silybum marianum]) продуктът оказва благоприятно действие върху черния дроб и жлъчката.

Действието на активната съставка е свързано с:

  • неутрализиране на свободните радикали

Антиоксидантният ефект е причина за прекъсване процеса на прекисното окисление на липидите и предотвратява по-нататъшното разрушаване на клетъчните структури.

  • повишено производството на глутатион от черния дроб и червата

Глутатионът се използва за детоксикация на чернодробните клетки (Valenzuela 1989). По този начин токсичните вещества в черния дроб се превръщат в по-малко токсични.

За още по-добро и бързо усвояване на активната съставка продуктът се предлага в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps). Не предизвиква странични реакции, има добра поносимост при продължителна употреба. Подходящ както за възрастни, така и за деца. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари