чернодробна болест

Ново проучване установява, че определени храни повишават риска от неалкохолна мастна чернодробна болест. Става въпрос за редовната консумация на продукти, които се предлагат в менюто на ресторантите за бързо хранене или т.нар. „фаст фууд“. Заболяването се проявява със задържането на излишни мазнини в черния дроб и крие риск от трайно увреждане на жизненоважния орган. Любопитното проучване е публикувано на 10 януари в медицинското списание „Clinical Gastroenterology and Hepatology“. В статията споделяме повече за резултатите.

Повече за методите на проучването

Новото проучване е проведено сред хора със затлъстяване или диабет, които си набавят 20% или повече от дневните калории от продукти, предлагани в ресторанти за бързо хранене. Установено е, че тези участници имат силно повишени нива на мазнини в черния дроб в сравнение с хората, които консумират по-малко или изобщо не консумират бърза храна. За целите на експеримента като „бърза храна“ се определят продуктите, предлагани в будки и ресторанти за бързо хранене, като пица, хот-дог и др. Оказва се, че 52% от анкетираните участници посочват, че до известна степен консумират бърза храна. От тях 29% приемат една пета или повече от дневните си калории от продукти, предлагани в заведенията за бързо хранене. При тази група изследователския екип наблюдава повишаване на нивата на мазнини в черния дроб.

Здравият черен дроб има малко количество мазнини – приблизително 5 до 10%. Когато мастната тъкан достигне над 10% от общото тегло на жизненоважния орган, говорим за прекомерна мастна инфилтрация и омазнен черен дроб (стеатоза).

Проучването също така показа, че дори умерената консумация на бърза храна (едно хранене на ден) може да навреди на черния дроб. Когато органът е подложен на стрес, както е при неалкохолна мастна чернодробна болест, това повишава риска от цироза.

Ползи от експеримента

Неалкохолната мастна чернодробна болест е разпространено заболяване, което засяга около 25% от населението на Съединените Щати. Към момента редица изследвания доказват, че консумацията на бързи храни увеличава сърдечно-съдовите рискови фактори, но съществуват ограничени доказателства за влиянието върху черния дроб. Това информационно наблюдателно проучване допринася за подчертаването и количественото определяне на отрицателните ефекти, които бързите храни има върху развитието на чернодробното заболяване, особено при хора със затлъстяване и диабет. Учените обръщат внимание на факта, че омазняването на черния дроб не идва само от консумацията на алкохол. Голямо влияние оказва храната, която, ако е некачествена, може да доведе до всички негативни странични ефекти, които лекарите наблюдават при прекаляващите с алкохол.

Природен продукт за превенция и овладяване на неалкохолна мастна чернодробна болест

Експертите у нас препоръчват към здравословното хранене пациентите да добавят прием на Хептен / Hepten® за профилактика и справяне с неалкохолната мастна чернодробна болест. Благодарение на високото количество силимарин (стандартизиран екстракт от Бял трън [Silybum marianum]) продуктът оказва благоприятно действие върху черния дроб и жлъчката.

Действието на активната съставка е свързано с:

  • неутрализиране на свободните радикали

Антиоксидантният ефект е причина за прекъсване процеса на прекисното окисление на липидите и предотвратява по-нататъшното разрушаване на клетъчните структури.

  • повишено производството на глутатион от черния дроб и червата

Глутатионът се използва за детоксикация на чернодробните клетки (Valenzuela 1989). По този начин токсичните вещества в черния дроб се превръщат в по-малко токсични.

За още по-добро и бързо усвояване на активната съставка продуктът се предлага в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps). Не предизвиква странични реакции, има добра поносимост при продължителна употреба. Подходящ както за възрастни, така и за деца. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: